Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Προασπίζοντας το Αιγαίο με τα κορυφαία μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας [vid]

Προασπίζοντας το Αιγαίο με τα κορυφαία μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας [vid]Οι Πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας καθημερινα κυριολεκτικά διακινδυνεύουν τις ζωές τους προστατεύοντας το Αιγαίο.

Η είσοδος σε υπηρεσία των αεροσκαφών F-16C/D Block 52 Adv. το 2009 προσέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία επιπλέον 30 ικανότατα μαχητικά, ενισχύοντας το στόλο με δύο επιπλέον Μοίρες (335Μ και εν συνεχεία την 336Μ). Πρόκειται για..
μια ποιοτική πλατφόρμα που ως γνωστόν προσφέρει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο στόλο των F-16 της ΠΑ.



Σε ότι αφορά τις αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν, αυτές πρακτικά περιλαμβάνουν όλο το φάσμα από αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, ενώ είναι ικανές και για αποστολές αναγνώρισης έχοντας στη διάθεσή τους τα ατρακτήδια αναγνώρισης DB-110 της Goodrich, τα οποία θα αναλάβουν αποκλειστικά τις αποστολές RECCE στην ΠΑ (μετά την αποχώρηση των εναπομείναντων εξειδικευμένων αναγνωριστικών RF-4E Phantom II της 348ΜΤΑ από την ενεργό υπηρεσία τον προσεχή Μάρτιο).



Στη διάθεση της 335 και 336 Μοίρας βρίσκεται μια πλειάδα όπλων ιδιαίτερα καθώς παρέλαβαν και χρησιμοποιούν κατ αποκλειστικότητα όπως το σύνολο των 40 βλήμάτων AGM-154C JSOW, αλλά και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά GBU-31 JDAM. Τα πρώτα παρελήφθησαν στις 30 Οκτωβρίου του 2009, ενώ τα δεύτερα ξεκίνησαν να παραλαμβάνονται από το Σεπτέμβριο του 2010.



Επιπλέον οι δύο Μοίρες εφοδιάστηκαν εξ αρχής με τα προηγμένα βλήματα αέρος-αέρος ΑΙΜ-120C-5 AMRAAM μαζί τα (επίσης ιδιαίτερα προηγμένα) βλήματα αερομαχίας IRIS-T σε συνδυασμό με προβολικό σύστημα επί κάσκας JHMCS, που προσδίδουν ικανότητα κατάρριψης εχθρικών στόχων, εκτός του άξονα πτήσης του μαχητικού σε μεγάλη γωνιακή απόκλιση!

Ταυτοχρόνως πιο πρόσφατα έχει διατεθεί ικανός αριθμός συλλογών καθοδήγησης βομβών λέιζερ GBU, συνδυαστικά με αριθμό ατρακτιδίων νυχτερινής σκόπευσης LANTIRΝ. Επίσης σε νυχτερινές επιχειρήσεις, οι χειριστές της 335Μ επιχειρούν και με διόπτρες NVG που επιτρέπουν εφαρμογή τακτικών ημέρας μέσα σε απόλυτο σκοτάδι.



Κορυφαίο πλεονέκτημα είναι η συμβατότητα της διασύνδεσης Link 16 που φέρουν αποκλειστικά τα F-16 Adv. για συνεργασία με τα ΑΣΕΠΕ τύπου EMB-145H Erieye της 380 ΜΑΣΕΠΕ, προσδίδοντας ανώτερη αντίληψη τακτικής κατάστασης.

Το φάσμα των ικανοτήτων αυτών ελπίζεται ότι σύντομα θα αποκτηθεί και στα υπόλοιπα μαχητικά F-16 της ΠΑ μέσω του αναμενόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού σε επίπεδο F-16V που είναι απαραίτητο προκειμένου η ΠΑ να διατηρήσει την ικανότητα αποτροπής σε σχέση με την απειλή εξ Ανατολών.



Το σημαντικότερο όμως προσόν των μαχητικών της ΠΑ είναι το έμψυχο υλικό, που νύχτα και μέρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προκειμένου με αίσθημα ευθύνης να αξιοποιήσει στο έπακρο την πανάκριβη αυτή επένδυση που έχει πληρώσει ο ελληνικό λαός.

Πιλότους που κυριολεκτικά διακινδυνεύουν καθημερινά (όπως απέδειξε το συμβάν στον Άραξο) αλλά και μηχανικούς που έχουν συνηθίσει να παράγουν έργο δυσανάλογα μεγαλύτερο του αριθμού τους, φρουρώντας «ουράνια» σύνορα. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και φίλοι και εχθροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου