Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ακριβότερη η νοσηλεία

Το 2016 η μέση δαπάνη στα νοσοκομεία ήταν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμενη με το 2015.Το 2016 η μέση δαπάνη στα νοσοκομεία ήταν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμενη με το 2015

Αισθητά ακριβότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ήταν πέρυσι η «κατά κεφαλήν» νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας η μέση δαπάνη ανά...
νοσηλευθέντα πέρυσι ήταν σχεδόν 100 ευρώ υψηλότερη συγκρινόμενη με το 2015 και συγκεκριμένα έφτασε στα 928,3 ευρώ έναντι 836 ευρώ το 2015 (αύξηση κατά 11%).

Σημειώνεται ότι στη δαπάνη αυτή δεν υπολογίζεται η μισθοδοσία του προσωπικού των νοσοκομείων. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, από το 2016 τα νοσοκομεία υποχρεούνται να διαθέτουν από τα φαρμακεία τους τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως αντικαρκινικά, βιοφάρμακα κ.ά. και τα οποία έως και το 2015 σε μεγάλο βαθμό χορηγούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ετσι, κατά μέσον όρο ο κάθε νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας το 2016 έλαβε φάρμακα συνολικού κόστους 379 ευρώ, όταν την προηγούμενη χρονιά η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 272,2 ευρώ (αύξηση κατά 39,2%).

Η μέση φαρμακευτική δαπάνη ανά ημέρα νοσηλείας έφτασε τα 105,7 ευρώ πέρυσι έναντι 72,5 ευρώ το 2015 (αύξηση περίπου 46%). Οπως εξηγούσε στην «Κ» στέλεχος μεγάλου νοσοκομείου, σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά η φαρμακευτική δαπάνη ανεβαίνει, καθώς προστίθενται νέοι ασθενείς. Π.χ. στο Λαϊκό Νοσοκομείο κάθε χρόνο μεγαλώνει ο αριθμός των αιμορροφιλικών ασθενών που αντιμετωπίζει (έως τα 18 έτη οι ασθενείς αυτοί απευθύνονται στα νοσοκομεία Παίδων και μετά καλύπτονται από το Λαϊκό), αλλά και αριθμός ασθενών πασχόντων από τον ιό HIV.

Ανάλογα με τον χαρακτήρα του νοσοκομείου, τις κλινικές που αυτό διαθέτει, το ιατρικό «μείγμα» ασθενών που νοσηλεύει, τη βαρύτητα των περιστατικών, τη διάρκεια νοσηλείας, ακόμα και τις «συνήθειες» των γιατρών, η συνολική δαπάνη διαφοροποιείται.

Ετσι, το πιο «ακριβό» νοσοκομείο είναι το Δερματικών Παθήσεων «Ανδρέας Συγγρός», με μέση δαπάνη ανά νοσηλευθέντα στις 2.452 ευρώ, που δικαιολογείται λόγω των ακριβών φαρμάκων που χορηγεί, ενώ αντίθετα το πιο «φθηνό» είναι το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με μέση δαπάνη νοσηλείας στα 394,2 ευρώ και το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος αφού έχει μικρότερη σε σχέση με τα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας μέση διάρκεια νοσηλείας (μόλις 2,73 ημέρες).

Μεταξύ των «ακριβών» νοσοκομείων είναι το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη», στο οποίο η δαπάνη ανά νοσηλευθέντα ανέρχεται στα 1.704,6 ευρώ. Ωστόσο η μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν 16 ημέρες πέρυσι όταν στα υπόλοιπα δεν ξεπερνούσε τις 5 ημέρες νοσηλείας· παράγων καθοριστικός για την εν λόγω αποτίμηση.

Συγκρίνοντας ομοειδή νοσοκομεία φαίνεται ότι η νοσηλεία στον «Ευαγγελισμό» είναι πιο ακριβή σε σχέση με το «Γ. Γεννηματάς» (1.448 ευρώ έναντι 1.051 ευρώ), γεγονός που εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο ότι διαθέτει καρδιοχειρουργική κλινική σε αντίθεση με το «Γ. Γεννηματάς».

Από τα τρία νοσοκομεία Παίδων, πιο ακριβή είναι η νοσηλεία στο «Π. & Α. Κυριακού» με 808 ευρώ μέση δαπάνη ανά νοσηλευθέντα, έναντι 660 ευρώ στο «Αγία Σοφία», και μόλις 399,3 ευρώ στο Παίδων Πεντέλης, το οποίο ωστόσο δέχεται λιγότερο εξειδικευμένα παιδιατρικά περιστατικά.

Σημειώνεται ότι στο «Π. & Α. Κυριακού» το μέσο ποσοστό κάλυψης των κλινών πέρυσι ήταν 42% έναντι 64% στο «Αγία Σοφία». Το «Αγία Σοφία» και το Παίδων Πεντέλης είναι από τα ελάχιστα νοσοκομεία της Αθήνας στα οποία η συνολική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα παρέμεινε σε «καθοδική πορεία» και το 2016.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης πεπραγμένων 2015-2016 που εξέδωσε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με το σκεπτικό να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους διοικητές νοσοκομείων ώστε να συγκρίνουν τις δαπάνες και να εντοπίσουν ενδεχόμενες εστίες σπατάλης.

Η σύγκριση των δαπανών ανάμεσα σε ομοειδή νοσοκομεία και κλινικές είναι μεταξύ των «οδηγιών» που έλαβαν οι διοικητές από το υπουργείο Υγείας, για την υλοποίηση των οποίων θα αξιολογηθούν στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προτρέψει τους διοικητές να θέσουν στόχους συγκράτησης της δαπάνης συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων και υλικών, ειδικά σε περιπτώσεις που μια απλή σύγκριση με άλλα ομοειδή τμήματα δείχνει σοβαρές αποκλίσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τις συνεδρίες χημειοθεραπείας των ογκολογικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων Λάρισας και Βόλου: στο πρώτο νοσοκομείο το κόστος ανά συνεδρία ήταν στις αρχές του έτους 368 ευρώ και στο Νοσοκομείο Βόλου το ίδιο διάστημα έφτανε τα 774,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου