Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος: Το ιατρικό απόρρητο «κινδυνεύει» από τη χρήση POS

Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος: Το ιατρικό απόρρητο «κινδυνεύει» από τη χρήση POSΓνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το αν οι πληρωμές μέσω POS, είναι ικανές να άρουν το ιατρικό απόρρητο, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017, και οι γιατροί οφείλουν να έχουν προμηθευτεί POS, καθώς υποχρεούνται να...

 αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27/04/2017.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι είναι μεν κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και υπέρ της προστασίας του λειτουργήματος της ιατρικής δραστηριότητας.  

«Όπως και οι δικηγόροι κάναμε ένσταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διότι θεωρούμε ότι η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2017 παρανόμως υπάγει τους ιατρούς στο πεδίο εφαρμογής της, παρότι οι ιατροί εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης. 

Κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ο ιατρός έχει σχέση με τον ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν.3418/2015), επομένως ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο ιατρός δεν είναι "προμηθευτής" υπό την έννοια που παρέχεται στην Νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών. 

Οι ιατροί δεν διαθέτουν ούτε "κατάστημα", ούτε "ταμείο", αλλά "ιατρείο" ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001. 

Παράλληλα το ιατρικό απόρρητο πρέπει να προστατεύεται, καθόσον απορρέει όχι μόνο από τις Ιπποκρατικές αρχές, αλλά και από την ιατρική ηθική και δεοντολογία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού-ασθενή και απορρέει από το Σύνταγμα (9 εδάφιο 1, ΕΣΔΑ 8), που προστατεύουν τα έννομα αγαθά της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και της ιδιωτικής σφαίρας απορρήτου του ατόμου.

Στη σχέση ιατρού και ασθενούς, ακόμα και η επιλογή του ειδικευμένου ιατρού και η επίσκεψη σε αυτόν, είναι ικανά να προσδιορίσουν όχι ακριβώς τη φύση της ασθένειας, αλλά ποιο σύστημα του ασθενούς αφορά, π.χ. επίσκεψη σε ιατρό καρδιολόγο, Ωρλ, Ψυχίατρο, Παθολόγο-Ογκολόγο.

Επομένως και μόνη η χρέωση δια μέσου POS, είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Με δεδομένο ότι η επεξεργασία από δημόσιες αρχές των εν λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, επιτρέπεται μόνο για την άσκηση δημόσιου φορολογικού ελέγχου, ο ΠΙΣ ζητά να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τις ενστάσεις που εκφράζει.

«Και πάλι τονίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είναι υπέρ της τήρησης της νομιμότητος και της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε το ιατρικό λειτούργημα και οι ιατρικές υπηρεσίες να μεταβληθούν από κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό σε καταναλωτικό αγαθό, με ότι αυτό συνεπάγεται» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου