Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Βιβή Ποταμούση: «Η Αμανή μπορεί να αναδειχθεί προορισμός εναλλακτικού τουρισμού»

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Χίου στην Δημοτική Ενότητα της Αμανής ολοκληρώνεται με μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθησίας για το καλοκαίρι 2017 "Τα κρινάκια της άμμου".

Συγκεκριμένα, στη Βολισσό, την Κυριακή 27 Αυγούστου, θα γίνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στο κρινάκι της άμμου, το οποίο φυτρώνει σχεδόν σ' όλες τις παραλίες της Αμανής.

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Το φετινό καλοκαίρι στη Βολισσό της Χίου ήταν διανθισμένο από δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν είτε από το Δήμο, είτε από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο "Όμηρος", είτε προέκυψαν από τη συνεργασία των δύο προαναφερθέντων. Η εντεταλμένη σύμβουλος της Αμανής Βιβή Ποταμούση, μας μίλησε για τη δράση που πρόκειται να γίνει την Κυριακή 27/8, από τη Δημοτική Ενότητα Αμανής,  στη Βολισσό, η οποία είναι αφιερωμένη στο κρινάκι της άμμου.

Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί στις...
10 το πρωί στο Σχολείο της Βολισσού παρουσίαση του αυτοφυές φυτού, από την περιβαντολόγο και δασολόγο Αντωνία Αγά και στις συνέχεια μετά τις 12 το μεσημέρι, επί τόπου παρατήρηση του φυτού στο φυσικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα στην παραλία του Μάναγρου.

Για τη δράση αυτή ο Δήμος έχει βάλει λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8.15 το πρωί από το Δημαρχείο της Χίου, και θα επιστρέψει στις 6.30 το απόγευμα, με δωρεάν μεταφορά όσον θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με το λεωφορείο του Δήμου, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2271350824 και 6949286722.
 


Η Βιβή Ποταμούση για τη δράση αυτή μας είπε:

«Το κρινάκι της άμμου είναι χαρακτηριστικό για την περιοχή μας, για τις παραλίες της, γι' αυτό υπάρχει και ονομασία παραλίας απ' αυτό, τα Λευκάθια. Δεν ξέρω βέβαια την τύχη του στη συγκεκριμένη παραλία, νομίζω ότι έχουν μείνει ελάχιστα σ' ένα σημείο, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, που έχει λειτουργήσει καταστροφικά.

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που καθαρίστηκαν οι παραλίες της Αμανής με τα χέρια και όχι με μηχανοκίνητα μέσα, στην προσπάθειά μας να δείξουμε ότι ως κάτοικοι αυτού του τόπου, αυτό που θέλουμε είναι ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

Θεωρούμαστε ότι είμαστε ένας προορισμός που μπορούμε να αναδειχθούμε ως ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, έχουμε όλα τα προσόντα γι' αυτό, δουλεύουμε πολύ το κομμάτι των μονοπατιών σε συνεργασία με τους φίλους των μονοπατιών».Και συνέχισε:

«Η εκδήλωση για τα κρινάκια  περιλαμβάνει μια παρουσίαση μέσα στο σχολείο της Βολισσού. Εκεί η Αντωνία Αγά, η οποία είναι πτυχιούχος περιβαντολόγος και δασολόγος και εργάζεται στην περιφέρεια, θα μας μιλήσει για τα κρινάκια θα μας δείξει φωτογραφικό υλικό, θα μας πεί για τις ιδιότητές τους και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την παραλία του Μανάγρου, για να δούμε επί τόπου και να παρατηρήσουμε από κοντά τα κρινάκια.

Φυσικά δε θα τα αφαιρέσουμε από το φυσικό τους περιβάλλον ,αφού τα κρινάκια πολλαπλασιάζονται από τους σπόρους που δημιουργούνται από τα λουλούδια τους. Θα πρέπει να τα αφήσουμε ήσυχα να ανθίζουν στις παραλίες».

Δύο λόγια για το κρινάκι της άμμου
Έχει επιβιώσει εδώ και αιώνες καταφέρνοντας να εμφανίζεται, κάθε καλοκαίρι, μέσα από την καυτή άμμο και να σκορπάει ένα απαλό άρωμα με τα ολόλευκα του άνθη. Το κρινάκι της θάλασσας, ένα αγριολούλουδο που φύεται στα παράλια όλης σχεδόν της Ελλάδας, κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Αν και πρόκειται για ένα από τα προϊστορικά φυτά που διασώζονται μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο, εντούτοις η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κάνει δύσκολη την επιβίωσή του. Κάθε χρόνο παρατηρείται να λιγοστεύει επικίνδυνα ο αριθμός των φυτών είτε από τα αυτοκίνητα που εισέρχονται μέχρι το ύψος της παραλίας είτε από εκείνους που τα κόβουν ή ακόμα κι από την επέμβαση των μηχανημάτων καθαρισμού των παραλιών από τα σκουπίδια.

Το μυθικό κρινάκι της άμμου ονομάζεται Pancratiummaritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium- παν + κραταιός, για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) - παντοδύναμο, και το λατινικό Maritimum που σημαίνει "από τη θάλασσα-ακτή". Ονομάζεται ακόμα ασφόδελος της θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και νάρκισσος της θάλασσας και το συναντάμε, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Το παγκράτιο εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει (αμμούδες και αμμοθίνες) και την εποχή της ανθοφορίας του, το κατακαλόκαιρο. Χρησιμοποιώντας τους ανέμους του καλοκαιριού (μελτέμια), την επίδραση των σταγονιδίων του θαλασσινού νερού, αλλά και τη νυχτερινή υγρασία της παραλίας, το παγκράτιο επιβιώνει και ευδοκιμεί στις δυσμενείς συνθήκες της παραλίας. Η επικονίασή του επιτυγχάνεται προσελκύοντας ένα μεταναστευτικό είδος πεταλούδας της νύχτας, το Hawk Moth (σκόρος -γεράκι) και μόνο σε περιόδους νηνεμίας ή ασθενών ανέμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι σπόροι παρασύρονται από τους ανέμους, διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις μέσα στη θάλασσα ώσπου να βρουν κατάλληλο έδαφος όπου μπορεί να παραμείνουν έως 4-5 χρόνια θαμμένοι, μέχρι να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για να βλαστήσουν.

Το κρινάκι της θάλασσας ήταν ένα πολύ σημαντικό φυτό για τα νησιά του Αιγαίου και το σύμβολο των ισχυρών χωρών του Μίνωα κι επιπλέον αποδεικνύει τη μοναδικότητα του Αιγαίου με αμετάβλητες οικολογικές συνθήκες από τη Μεσολιθική Εποχή μέχρι σήμερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου