Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρελαιοκηλίδα: Σοκαριστικές εικόνες στην Γλυφάδα! Τι λέει ο πλοιοκτήτης

Πετρελαιοκηλίδα: Σοκαριστικές εικόνες στην Γλυφάδα! Τι λέει ο πλοιοκτήτης | Newsit.gr- "Λυπούμαστε αλλά..."
- Αρνείται ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου την... αποκλειστική ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα που έχει φτάσει πλέον μέχρι... την Γλυφάδα!
- "Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα", δήλωσε
- Απεγνωσμένοι οι ψαράδες στη Γλυφάδα, που δηλώνουν πως δεν ξέρουν πότε θα βγουν ξανά στη θάλασσα
- Συγκλονιστικές οι εικόνες από το σημείο
- Ένα "μαύρο πέπλο" έχει καλύψει όλες τις ακτές στην περιοχή
- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
- Η συγκλονιστική ανάρτηση του Δημάρχου, Γιώργου Παπανικολάου


Στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, στο Etv, μίλησε ο πλοιοκτήτης του «ΑΓ. ΖΩΝΗ». Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε στον Σαρωνικό και προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε αμέτρητες περιοχές! Οι εικόνες από την Σαλαμίνα κάνουν ήδη από χθες τον γύρο του διαδικτύου. Η πετρελαιοκηλίδα, ωστόσο, έχει φτάσει μέχρι και στην…
Γλυφάδα, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.

«Δεν φταίμε εμείς» λέει ο πλοιοκτήτης!
Ο Θεόδωρος Κουντούρης είναι από τους παλιούς πλοιοκτήτες του Πειραιά. Η εταιρεία που εκπροσωπεί, πρέπει τώρα να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την καταστροφή στην θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα, απαντά:

«Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυμάνσεις».

Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το «Blue Star Πάτμος», πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».

«Το δικό σας δηλαδή δεν το παρέσυρε ο αέρας;», ερωτάται στην συνέχεια. Για να απαντήσει: «Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…«.
Ο κ. Κουντούρης διαψεύδει επίσης πως στο πλοίο δεν υπήρχε το πλήρωμα που θα έπρεπε για να… προλάβει το κακό.

Ακούστε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα είπε ο πλοιοκτήτης στο Live News



Συναγερμός για την πετρελαιοκηλίδα στη Γλυφάδα
Την ώρα που οι ακτές του Σαρωνικού γεμίζουν με πετρέλαιο η μία μετά την άλλη, οι ψαράδες, στη δεύτερη μαρίνα στην Γλυφάδα, αγωνιούν. Αγωνιούν για το μεροκάματό τους. Κι αυτό διότι είναι αδύνατο να δουλέψουν όσο η πετρελαιοκηλίδα παραμένει στη θαλάσσια περιοχή. Και όταν λέμε παραμένει, εννούμε από τον Πειραιά μέχρι την Βούλα.

Ο κ. Γιάννης, ψαράς στην μαρίνα της Γλυφάδας, μίλησε στο newsit.gr. Εξέφρασε την ανησυχία του για τους επαγγελματίες της αλιείας που βλέπουν την ψαριά τους να βυθίζεται στο πετρέλαιο.
«Δεν θα βγω με το καΐκι σήμερα. Φοβάμαι για το καΐκι, θα μου γίνει μαύρο. Και νομίζω όλα τα ψάρια θα είναι μαύρα. Όλα τα αφρόψαρα, κέφαλοι, γόπες, θα είναι τελειωμένα από το πετρέλαιο«, λέει ο κ. Γιάννης.

Χρόνια ψαράς, όμως δεν έχει ξαναδεί κάτι αντίστοιχο όσο καιρό ψαρεύει στον Σαρωνικό. Ο ίδιος επισημαίνει πως θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ξαναβγεί με το καΐκι του για ψάρεμα…
Η απογοήτευση είναι «ζωγραφισμένη» στο πρόσωπό του. Μαζί με εκείνον, δεκάδες άλλοι ψαράδες, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα…

Τη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.09.2017 και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάριος Ράπτης. Εκεί κομμάτια της ρύπανσης έχουν φτάσει στην παράκτια περιοχή, όπου ήδη επιχειρεί στο πλαίσιο της διαδικασίας απορρύπανσης, ένα βυτιοφόρο.



Φωτοφραφίες «μαχαιριά στην καρδιά»
πετρελαιοκηλίδα Οι εικόνες που κατέγραψε το newsit.gr στην Γλυφάδα είναι συγκλονιστικές. Δεν είναι μόνο η εικόνα των παραλίων, που είναι κατάμαυρα. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των επαγγελματιών ψαράδων που δηλώνουν ότι πλήττονται… πετρελαιοκηλίδα πετρελαιοκηλίδα πετρελαιοκηλίδα πετρελαιοκηλίδα Γλυφάδα

…είναι και η ίδια η φύση.
Στις εικόνες που θα δείτε, φαίνεται ένας γλάρος, ο οποίος δεν… τολμά να μπει στη θάλασσα. Απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό στην παραλία, μοιάζοντας «μουδιασμένος».

Δείτε τις εικόνες Γλυφάδα Γλυφάδα
Παράλληλα, ο δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες του δημότες, να μην προσέρχονται προς το παρόν για κολύμβηση για λόγους δημόσιας υγείας και έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Έφτασε στα μαγαζιά της παραλιακής η πετρελαιοκηλίδα!
Το απόγευμα της Τετάρτης, 13.09.2017, το newsit.gr βρέθηκε και σε γνωστά μαγαζιά της παραλιακής, στο ύψος της Γλυφάδας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που καθημερινά «κατακλύζονται» από κόσμο, ο οποίος κάνει το μπάνιο του στα νερά της περιοχής.

Όπως βλέπετε στις εικόνες, η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει ακόμη κι εκεί, κάτι που ανάγκασε δεκάδες πελάτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να πάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν!
Δείτε τις φωτογραφίες πετρελαιοκηλίδαΓλυφάδα Γλυφάδα

Δραματική έκκληση του δημάρχου!
Από νωρίς το απόγευμα, στο σημείο βρίσκονταν βυτιοφόρο του Δήμου Γλυφάδας. Στις εικόνες φαίνονται οι εργαζόμενοι να προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή, όμως η μάχη μοιάζει άνιση.
Δείτε τις εικόνες

Για αυτή την άνιση μάχη κάνει λόγο, επί λέξει, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Σε ανάρτησή του στο Facebook ενημερώνει για όλες τις προσπάθειες του Δήμου, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση προς τους πολίτες: «Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας».

Ο ίδιος, πάντως, κάνει λόγο και για το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών! «Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα«, τονίζει χαρακτηριστικά.
Στην ίδια δημοσίευση, ο Γιώργος Παπανικολάου δημοσιεύει και μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση στην περιοχή.
Δείτε την ανάρτηση

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας. Επίσης σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως την μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.
Στις παραπάνω περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον ‘Αγιο Κοσμά, συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.

Σημειώνεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» (European Maritime Safety Agency) στα κράτη-μέλη, ενός δικτύου πλοίων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων (EMSA Network of Oil Spill Response Vessels), ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Στο μεταξύ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, φέρνει την επόμενη εβδομάδα την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως ή ελληνική κοινή γνώμη για την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου