Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η σκοτεινή γωνιά του ίντερνετ: Εκεί που αγοράζουν ουράνιο, ναρκωτικά και οδηγό για το πώς να στέλνεις SMS σε κορίτσια...[photos]

«Θελήσατε ποτέ να φτιάξετε τον δικό σας αντιδραστήρα ή να φτιάξετε πυρηνικά;

Αυτό είναι πιθανότατα το μοναδικό συστατικό που σας έλειπε και δεν μπορούσατε να βρείτε έως τώρα».

Σε μία καλά κρυμμένη «γωνιά» του διαδικτύου, ο χρήστης με το όνομα FRIM γράφει τα παραπάνω. Το «συστατικό» που υπόσχεται είναι μία...
μικρή ποσότητα ουράνιου. Και το πουλάει ο ίδιος για περίπου 100 δολάρια.

Ο FRIM πουλάει ουράνιο στο Evolution. Αυτό που αυτή τη στιγμή θεωρείται το καλύτερο σημείο αγορών στο λεγόμενο «darknet», εκεί όπου πωλούνται τα πάντα. Από ναρκωτικά μέχρι όπλα και κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών. Αυτές οι ιστοσελίδες έχουν μικρό «χρόνο ζωής» και η πρώτη και πιο γνωστή, το Silk Road, το έκλεισε πριν από περίπου ένα χρόνο το FBI, ενώ αυτή που το διαδέχθηκε, το Silk Road 2.0 είχε την ίδια τύχη τον προηγούμενο μήνα, όπως γράφει η Washington Post.

Ο χρήστης FRIM το ξέρει καλά αυτό. «Ποιος ξέρει πόσο θα κρατήσει το Evolution;», γράφει στο τέλος της σχετικής αγγελίας και καταλήγει «Για αυτό πρέπει να παραγγείλετε αρκετό ουράνιο τώρα, ώστε να μην ναυαγήσουν τα όνειρά σας να απειλήσετε τα Ηνωμένα Εθνη με πυρηνικά».



Για τους αμύητους, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν το Evolution, όπως γράφει ο Κρίστοφερ Ινγκραχαμ που έκανε την έρευνα για την αμερικανική εφημερίδα. Πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί ειδικό Web browser, το Tor, και στη συνέχεια να κάνει εκτενή αναζήτηση για να βρει τη διεύθυνση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Μόλις όμως τα καταφέρει, διαπιστώνει ότι αυτό το παράνομο εμπόριο είναι σχεδόν όσο εύκολο όσο οι παραγγελίες στο Amazon ή το eBay. Μάλιστα, αρκετά από τα αντικείμενα που διατίθενται προς πώληση κάθε άλλο παρά παράνομα είναι, απλά είναι περίεργα. Οσο για το κομμάτι ουράνιου που πουλάει ο FRIM, όπως προκύπτει είναι μικροσκοπικό και μπορεί να βρει κανείς αντίστοιχο- χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση των μετρητών Γκάιγκερ- στο Amazon με μόλις 39,95 δολάρια.

Ο κόσμος του darknet, που περιλαμβάνει δεκάδες διαδικτυακές αγορές, αρκετές φορές δεν ανταποκρίνεται στην τρομακτική φήμη του την οποία τροφοδοτούν συνήθως οι διώκτες τους. Το FBI για παράδειγμα τις αποκαλεί «επιβλαβή, εγκληματικά διαδικτυακά παζάρια». Αν και το darknet έγινε γνωστό ως ένα μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει ναρκωτικά και πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες- όπως η κλοπή στοιχείων- υπάρχουν πολλά ακόμη αγαθά που πωλούνται εκεί. Αλλα είναι παράνομα και άλλα όχι.



Ο ρεπόρτερ της Washington Post προσπάθησε να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει, μπαίνοντας στο Evolution. Μόλις τα κατάφερε, είδε τη λίστα των περίπου 22.000 αντικειμένων που ήταν διαθέσιμα για πώληση τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε bitcoins- το ψηφιακό νόμισμα- και τα αντικείμενα αποστέλλονται όπου θέλει ο αγοραστής, ενώ και οι δύο πλευρές δύο ιδιαίτερη σημασία στην έξυπνη συσκευασία, που δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο σε περίεργα μάτια.

Στην κατηγορία των ναρκωτικών στο Evolution, υπάρχουν πάνω από 12.000 προς πώληση. Ανάμεσά τους, 3.064 καταχωρήσεις για κάνναβη, 2.177 για έκσταση και 1.125 για ψυχεδελικά χάπια. Επιπλέον, οι αγοραστές κάνουν και σχόλια. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι αγγελίες για τα ναρκωτικά αποτελούν περίπου το 54% των αντικειμένων προς πώληση. Σε αυτή την κατηγορία, η μαριχουάνα είναι μακράν το πιο δημοφιλές αντικείμενο, καθώς αυτή αφορά το 1/4 των καταχωρήσεων. Το ecstasy, η κοκαΐνη και το speed αφορούν άλλες 3.800 καταχωρήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη 448 για ηρωίνη και πάνω από 1.000 για χάπια, κυρίως αναλγητικά, και διεγερτικά.



Πέρα όμως από αυτά τα «σκοτεινά» αντικείμενα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κοινότοπων αντικειμένων, όπως πολλά e-book και οδηγοί για το πώς να πετύχεις κάτι, από το να χακάρεις ένα υπολογιστή μέχρι να παραγγείλεις δωρεάν πίτσα στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλοί από αυτούς είναι απλοί οδηγοί για το πώς να μετατρέψεις μία κλεμμένη πιστωτική κάρτα, ή άλλο λογαριασμό, σε μετρητά. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο οδηγός για το χακάρισμα ΑΤΜ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μάθει κάποιον πώς να «σηκώσει» 20 δολάρια, αλλά να πάρει στο χέρι 80 δολάρια με «μία απλή διαδικασία», όπως αναφέρει.

Εκτός της ζώνης της παρανομίας, με 5 δολάρια μπορεί να αγοράσει κανείς τον «Απόλυτο οδηγό για να στέλνεις μηνύματα σε κορίτσια», ενώ υπάρχει και μία ανεξήγητη εμμονή με τη δωρεάν πίτσα, αν και το γεγονός ότι αυτό το θέμα είναι στην κατηγορία «απάτη» προδίδει ότι μάλλον για αυτό χρησιμοποιούνται κλεμμένοι κωδικοί πιστωτικής κάρτας.

Το Evolution δεν κάνει κάποια προσπάθεια να κρύψει το γεγονός ότι πρόκειται για μία αγορά που αφορά την παρανομία. Αλλωστε, υπάρχει η κατηγορία «απάτες», που έχει περίπου 2.000 καταχωρήσεις. Πέρα από τους γενικούς οδηγούς για το πώς να πετύχει κάποιος κάτι, υπάρχουν αγγελίες που αφορούν εγκλήματα με πραγματικά θύματα, κυρίως με πιστωτικές κάρτες και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πωλείται για παράδειγμα ένας αριθμός πιστωτικής κάρτας, με την ημερομηνία λήξης, τον κωδικό ασφαλείας, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση, και κοστίζει περίπου 8 δολάρια.

Αλλες δημοφιλείς καταχωρήσεις στην κατηγορία «απάτες» αφορούν διπλώματα οδήγησης στις ΗΠΑ, ή αριθμό κοινωνικής ασφάλισης με μόλις 10 δολάρια. Τα διαβατήρια είναι πιο σπάνια, αλλά ακόμη και για αυτά υπάρχουν αρκετές αγγελίες. Για ένα αμερικανικό διαβατήριο πρέπει να ψάξει κανείς στην κατηγορία «υπηρεσίες» και να πληρώσει περίπου 6.000 δολάρια.

Εκεί υπάρχουν καταχωρήσεις και για followers στο Instagram και το Facebook- 100 για περίπου 2 δολάρια- ενώ αν έχει κανείς ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον, μπορεί να προσλάβει τον χρήστη «HappyBirthday2U» για περίπου 40 δολάρια.

Παρότι οι διωκτικές αρχές έχουν στρέψει στην προσοχή τους σε αυτές τις ιστοσελίδες και για το εμπόριο όπλων, στο Evolution διατίθενται προς πώληση ελάχιστα όπλα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανησυχητικό το εμπόριο που έχει στηθεί εκεί τόσο με τα ναρκωτικά, όσο και με τα κλεμμένα στοιχεία πολιτών. Και για αυτό, το FBI έχει βάλει στο μάτι τέτοιες ιστοσελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου