Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου

Στις 12 Ιανουαρίου

1628: Γεννήθηκε ο Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς. («Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης»)

1852: Γεννήθηκε η Σοφία Εγκαστρωμένου - Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

1873:...

Γεννήθηκε ο Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

1913: Ο ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως Στάλιν (ατσάλινος άνθρωπος).

1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

1934: Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία καθορίζει το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που προσδιορίζεται ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1939: Πέθανε η Χαρίκλεα Νταρκλέ, Χαρίκλεια Χαρικλή - Χαρτουλάρη το πραγματικό όνομά της, ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη ρουμάνα υψίφωνος.

1939: Ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγείται τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».

1962: Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διάφορους παράγοντες για τη βία και νοθεία, ψυχραίνονται οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και παραιτείται από τη θέση του συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δηλώνει: «Δεν ασχολούμαι με πολιτικά θέματα. Μετέβην εις ΗΠΑ δια να μετάσχω εις το ετήσιον συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας». Το καλοκαίρι παίρνει άδεια από το ΚΕΠΕ και επιστρέφει στο Μπέρκλεϊ.

1976: Πέθανε η Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

2001: Πέθανε ο Γουίλιαμ Χιούλετ, συνιδρητής του ομίλου της αμερικανικής εταιρίας πληροφορικής «Hewlett Packard».

2005: Κλείνει το ορφανοτροφείο Strawberry Field στο Λίβερπουλ και γίνεται ευκτήριος οίκος. Έγινε διάσημο από το τραγούδι του Τζον Λένον Strawberry Fields Forever.

2010: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Αϊτή. Οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 170.000.

Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου