Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Πλαστική σακούλα: Πως δεν θα πληρώσετε – Ποιες είναι δωρεάν

Πλαστική σακούλα: Πως δεν θα πληρώσετε – Ποιες είναι δωρεάν | Newsit.gr- Υπάρχουν πλαστικές σακούλες που δεν χρεώνονται στις αγορές 
- Αλαλούμ με την χρέωση στα καταστήματα και η λύση για τους καταναλωτές 
- Πως θα απαλλαγείτε από τον “πονοκέφαλο” της πλαστικής σακούλας

Πλαστική σακούλα με 0.04 ευρώ ή δωρεάν; Κι όμως υπάρχουν, παρά το τέλος και δωρεάν πλαστικές σακούλες. Η πλαστική σακούλα με χρέωση δεν είναι…
μονόδρομος και οι καταναλωτές δεν είναι πάντα υποχρεωμένη να πληρώσουν.

Η σακούλα δεν χρεώνεται ούτε στη λαϊκή, ούτε και στο περίπτερο, ενώ υπάρχει μια σειρά από σακούλες που εξαιρούνται και με τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφοδιάζονται τα καταστήματα.

Ποιες σακούλες δεν χρεώνονται

Τα καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές και έτσι να απαλλαγούν από τον επιπλέον κωδικό που θα πρέπει να “περάσουν” στην ταμειακή μηχανή.


Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές. Οι σακούλες δηλαδή που μετά από λίγο καιρό “διαλύονται” δεν χρεώνονται.

Δεν χρεώνονται επίσης οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.

Οι καταναλωτές πολλές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια σακούλα είναι πια και έτσι η πιο σίγουρη λύση είναι η προμήθεια σακούλας πολλαπλών χρήσεων η οποία κοστίζει 0,40 λεπτά ως 1,20 και με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να κάνει… απόσβεση μέσα σε μερικές μόνο αγορές, καθώς το κόστος τους είναι ίσο με δέκα κοινές πλαστικές σακούλες…



Αλαλούμ με… ΦΠΑ!

Την ίδια ώρα πάντως το αλαλούμ συνεχίζεται καθώς τα καταστήματα δεν έχουν πλήρως ενημερωθεί και δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τις χρεώσεις. Προς το παρόν πολλά καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να “χτυπήσουν” στην απόδειξη το κόστος και έτσι ουσιαστικά δεν μπορούν να αποδώσουν και το ειδικό τέλος στο κράτος.

Παράλληλα ενώ το κράτος φρόντισε να επιβάλει τέλος στο οποίο μάλιστα επιβάλει και ΦΠΑ, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί ακόμη να διασφαλίσει πως τα καταστήματα που χρεώνουν τη σακούλα αποδίδουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου