Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Προσοχή απάτη: E-mail της "ΔΕΗ" υπόσχεται επιστροφή χρημάτων - Πως εξαπατούσαν τους καταναλωτές

Διερευνήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ υπόθεση απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, κατ’ εξακολούθηση που αφορά σε απατηλά - παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για δήθεν επιστροφή χρημάτων από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.).

Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε...
ύστερα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες τούς απέστειλαν απατηλά - παραπλανητικά μηνύματα μέσω email από διευθύνσεις που παρέπεμπαν στη Δ.Ε.Η., με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι δήθεν έχουν επιλεγεί από την ανωτέρω επιχείρηση για να λάβουν χρηματικό ποσό ως επιστροφή.

Παράλληλα τους παρακινούσαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στα παραπλανητικά μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της Δ.Ε.Η..

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα είχαν αποσταλεί από εταιρία-πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα στην οποία καλούνταν τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ανήκε σε εταιρία με έδρα στη Γεωργία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι αρχές της Γαλλίας και της Γεωργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου